Ruimte en tijd of ruimtetijd in het dagdagelijkse leven?
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2019-10-12   




Ruimte en tijd of ruimtetijd
      in het dagdagelijkse leven?



Vooraf

Het gaat om een studietekst *.

Wat is logica?

Logica heeft te maken met het consekwent toepassen van regels die in een betreffend domein gelden. Als voorbeeld nemen we het alibi. Aan de basis van het alibi ligt het gegeven dat een mens niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Is dit zo? In het domein waarin gewerkt wordt, met name de dagdagelijkse wereld, is hierrond geen discussie. In andere domeinen - zoals in de kwantumfysica - is dit veel minder zeker, maar dit is bij het alibi niet van toepassing.

Drie-en-één-dimensionale logica

Met "drie-en-één-dimensie" bedoel ik: drie ruimtedimensies (lengte, breedte en hoogte) en los daarvan de tijd.

Vroeger noemde ik het "drie-plus-één-dimensie", maar dit kan tot verwarring leiden. Drie plus één is vier, maar hier staan de drie en de één volledig naast elkaar. Zo zijn drie appelen plus één peer geen vier appelen, noch vier peren. Je kunt wel spreken over vier vruchten, maar dat kan net zo goed een kers, een mango en twee noten zijn.

Je kunt opmerken: het is niet exact, je moet in tijdruimte werken. Hieromtrent is voor en tegen, dit vormt de kern van dit artikel.
In de meeste gevallen grenst het gewoon aan de waanzin om met tijdruimte rekening te houden.

We nemen een voorbeeld, met name snelheidsovertredingen op de weg. Theoretisch kan je zeggen: snelheidsmetingen zijn niet correct want ze houden geen rekening met tijdruimte. Enerzijds is dit waar, maar in de praktijk is een dergelijke opmerking gewoon nonsens.
Stel je rijdt aan 100 km per uur. Omgerekend: 0,0277 km per seconde, dit is, als ik juist gerekend heb, 0,000 009 % van de lichtsnelheid. Het verschil dat optreedt tussen de gewone berekeningen en de berekeningen via tijdruimte is gigantisch klein (1). Daar komt nog bij dat de snelheidsmeting op zich vermoedelijk zelden een nauwkeurigheid van 1% haalt, wat een fout opleverd dat miljarden keer groter is dan de fout gemaakt omdat niet met tijdruimte rekening werd gehouden.

Een opmerking omtrent plaatsbepaling. Stel je woont in Gent (België) of in Leiden (Nederland). Het adres: B-9000 Gent. Europa. Planeet Aarde. Zonnestelsel. Melkwegstelsel. Universum 1 (2). Of de postbode daar blij mee zal zijn betwijfel ik ten zeerste. En wat voor zin heeft het? Maar het is correcter.



(1) Voor wie het wil narekenen, het gaat over de Lorentztransformatie *, maar het zijn behoorlijk ingewikkelde berekenningen.

(2) Er zouden meerdere universa bestaan, maar hoe we "ons" universum dan noemen, dat weet ik niet.



Printvriendelijk